Ga naar de navigatie Ga naar de content Ga naar de footer
Menu

Veel Nederlanders hebben een kunstgebit of een (gedeeltelijke) gebitsprothese. Maar liefst driekwart van de 65-plussers draagt een van beide. Hoe houd je kunsttanden het beste schoon? Bijt je vast in deze tips!

Na het eten

Om te beginnen kun je na de maaltijd even je kunsttanden onder de kraan houden. Hiermee spoel je de ergste resten weg.

Poets je tanden

Ook je kunsttanden of gebitsprothese moet je dagelijks reinigen. Gebruik voor het poetsen bij voorkeur een protheseborstel. Voor gebitten is speciale tandpasta of gebitsreiniger verkrijgbaar. Normale tandpasta's en tandenborstels kunnen het oppervlak van de prothese ruw maken en slijtage versnellen. Poets niet alleen de tanden, maar ook de achterkant van het kunstgebit of de prothese.

Poets je mond

Vergeet niet om regelmatig je mond te reinigen als je gebit uit is. Gebruik een gewone zachte tandenborstel en wat tandpasta. Bacteriën en voedselresten in je mond vormen een gevaar voor je (kunst)tanden, vanwege het risico op tandplak. Je kunt hier ook een slechte adem door krijgen. Als je een keer per dag ook je tong poetst help je dit kwaaltje voorkomen. Je kunt hiervoor een tandenborstel gebruiken of een speciale tongreiniger. Het meeste 'vuil' poets je weg aan de achterkant van je tong.

Tips voor aanvullend reinigen

Naast de dagelijkse poetsbeurt zijn er de nodige andere reinigingsopties.

Afwasmiddel of groene zeep

Circa eens per week kun je bacteriën en schimmels te lijf gaan met heet water en wat afwasmiddel of groene zeep. Deze middelen kunnen vetten goed verwijderen, die vormen vaak de basis voor aanslag.

Plak en tandsteen verwijderen

De kwaliteit van je kunsttanden vermindert door tandplak. Deze aanslag kan op den duur tandsteen worden. Dat poets je niet makkelijk weg van je prothese. Bewaar je kunstgebit of prothese circa eens per week een nachtje in een bakje of glas water met een scheutje natuur- of schoonmaakazijn. Dit helpt om de aanslag te verwijderen. 's Ochtends kun je het karwei afronden door even goed te poetsen en naspoelen.

Bron: BNNVARA