Ga naar de navigatie Ga naar de content Ga naar de footer
Menu

Dankzij hedendaagse technieken is het mogelijk om te weinig kaakbot dusdanig op te bouwen, zodat er voldoende bot gecreëerd wordt om implantaten te kunnen plaatsen. Dit wordt ook wel botopbouw of botaugmentatie genoemd. Er zijn diverse soorten botmateriaal mogelijk om botopbouw te realiseren:

1. Lichaamseigen bot

Lichaamseigen bot komt direct uit uw eigen lichaam. Er zal altijd voorkeur zijn voor eigen lichaamsmateriaal. Vaak wordt tijdens het plaatsen van de implantaten uw eigen botmateriaal verzameld dat vrij komt met het boren van de preparatie waar het implantaat geplaatst wordt. Mocht dit niet voldoende zijn, dan kan uw eigen botmateriaal gemengd worden met "bot uit een pot".

2. Bot van een donor

Bot van een donor is in principe hetzelfde als lichaamseigen bot. Dit materiaal komt van een menselijke donor. Dit type materiaal zorgt voor optimaal herstel, het zal zich na 10-12 weken volledig omgevormd hebben tot lichaamseigen bot.

3. Bot van dieren

Hierbij gebruikt men botmateriaal van runderen. Via speciale procedures worden alleen de kalkstructuren uit het bot van de runderen gebruikt. De menselijke botcellen hechten zich aan deze kalkstructuur korrels. Dit type botherstel materiaal zal zich nooit volledig omvormen tot lichaamseigen bot.

4. Synthetische materialen

Ook bestaat de mogelijkheid om kunststof materialen te gebruiken. Deze synthetische materialen zijn speciaal in het laboratorium gemaakt om het herstel van het kaakbot te bevorderen.

Botopbouw en Bloeddonorschap Sanquin

Sanquin zorgt voor de bloedvoorziening in Nederland. Om bloeddonor te kunnen zijn, moet aan uitgebreide voorwaarden worden voldaan. Sanquin sluit bloeddonoren uit die botopbouw hebben ondergaan met menselijk bot van een ander mens. Indien er gebruik wordt gemaakt van autoloog bot (eigen bot), of gebruik wordt gemaakt van dierlijk bot (bijvoorbeeld varkensbot), is er geen bezwaar voor donatie. 

Filmpje van een botopbouw

Wilt u meer weten over implantaten?

Neem contact met ons op of vraag onze gratis brochure aan.
Contact / brochure aanvragen