Ga naar de navigatie Ga naar de content Ga naar de footer
Menu

Hoewel er risico's bestaan, is het slagingspercentage hoger dan 97%. De behandelaar zal de behandeling en de eventueel bijkomende risico's met u doornemen aan de hand van de door u ingevulde anamnese (gezondheidsvragenlijst). Wees niet terughoudend in het stellen van uw vragen aan uw behandelaar!

Ondanks genomen maatregelen kan het gebeuren dat er complicaties optreden, denk aan:

  • het niet vastgroeien van het implantaat in het kaakbot
  • het implantaat is niet in de ideale positie (richting) geplaatst
  • het loskomen van de kroon, brug, drukknoppen, schroef
  • ontsteking rondom het implantaat

Niet vastgroeien van implantaten in het kaakbot

Het gebeurt soms dat een implantaat niet vastgroeit in het kaakbot. De periode waarin een implantaat in het kaakbot vast moet groeien, ligt tussen 6 weken en 6 maanden. De aanhechting van implantaten binnen het kaakbot gebeurt in sommige gevallen niet. De oplossing hiervoor is dat er een nieuw implantaat geplaatst wordt.

Implantaat is niet in de ideale positie (richting) geplaatst

Er bestaat een kleine kans dat de hoek waarin het implantaat geplaatst wordt, afwijkt van de gewenste situatie. Dit heeft tot gevolg dat de opbouw, de prothese, niet in de meest ideale richting geplaatst kan worden. Hierdoor past de standaard opbouw niet tussen de naastliggende tanden. De tandtechnicus zal de kroon of brug hiervoor  aanpassen. Mocht het implantaat alsnog voor problemen zorgen, kan er besloten worden om deze opnieuw te plaatsen.

Loskomen van de kroon, brug, drukknoppen, schroef

Een onderdeel dat in het implantaat geplaatst is, kan wel eens loskomen. Dit kan een tijdelijke genezingskap zijn, een opbouw voor de kroon of brug, een fixatieschroefje of iets soortgelijks. Ook zou een kroon los kunnen komen. Blijf er niet mee rondlopen, want het zal zich niet vanzelf oplossen. Ga naar uw behandelaar of eigen tandarts, om het onderdeel weer juist vast te zetten.

Ontsteking rondom het implantaat

Een goede mondverzorging is altijd al vereist. Bij implantaten is een goede mondverzorging misschien nog wel belangrijker! Geen goede mondzorging kan tot gevolg hebben dat het tandvlees rondom het implantaat gaat ontsteken. Als die ontsteking zich in ernstige mate ontwikkelt, praat men over peri-implantitis. Peri-implantitis kan weer resulteren in botverlies rondom het implantaat en dat kan ervoor zorgen dat het implantaat verloren gaat.

Symptomen peri-implantitis

  • botverlies rond het implantaat
  • roodheid, zwelling of bloeding van het tandvlees
  • pusvorming
  • pijn rondom implantaat en mobiliteit

Voorkomen is altijd nog beter dan genezen. Zorg voor een adequate mondhygiëne en laat uw mondgezondheid periodiek controleren door uw tandarts en mondhygiënist!

Problemen?

Mocht u problemen ervaren na uw behandeling, dan is het belangrijk dat u contact opneemt met uw behandelaar. Uw behandelaar kent uw mondsituatie als geen ander, kent de uitgevoerde behandeling en kan u goed adviseren en de juiste hulp bieden!

Wilt u meer weten over implantaten?

Neem contact met ons op of vraag onze gratis brochure aan.
Contact / brochure aanvragen