Ga naar de navigatie Ga naar de content Ga naar de footer
Menu

Implantaten (vooral kunstknieën, pacemakers, borstimplantaten etc) zijn veel in het nieuws. Hoe weet je als consument of een implantaat veilig is of niet? Kun je dat als consument goed beoordelen? Een veilig implantaat, waar herken je die aan? En als je kunt kiezen voor welk merk kies je dan?

Een heleboel vragen. Hier een beknopte uitleg, met betrekking tot de Zimmer Biomet implantaten.

Tandheelkundige implantaten kunnen verschillende keurmerken hebben, het CE keurmerk, het FDA keurmerk etc.

Een van de meest gebruikte is een CE-markering. Een CE-markering is dezelfde CE-markering die te vinden is op huishoudelijke apparaten en speelgoed. Om een CE-markering te verkrijgen, moet een fabrikant zijn product ter goedkeuring aanbieden bij een ‘aangewezen instantie’. Deze aangewezen instanties zijn commerciële bedrijven die tegen betaling producttesten uitvoeren. Die bedrijven testen veelal niet hoe implantaten reageren in het lichaam. Terwijl dat natuurlijk essentieel is.

 

De tandheelkundige implantaten van Zimmer Biomet zijn FDA approved. De Food and Drug Administration, afgekort FDA, is het agentschap van de federale overheid van de Verenigde Staten, dat de kwaliteit van het voedsel en de medicijnen in brede zin controleert. Het controleert ook de behandeling van bloed, medische producten en cosmetica. De FDA zorgt ervoor dat de regels in de Public Health Service Act worden nageleefd. Een FDA keurmerk staat niet alleen voor de veiligheid van het product, maar is ook een betrouwbaar en hoogstaand kwaliteitswaarborg van zowel het productieproces als het eindproduct. Vanzelfsprekend voldoen alle Zimmer Biomet producten aan de hoge eisen van de MDD (Europese richtlijn medische hulpmiddelen). Zimmer tandheelkundige implantaten onderscheiden zich hiermee van de rest.

Als u meer wilt weten over de veiligheid van implantaten, raadpleeg uw behandelend arts.

 

Bron: 

https://www.trouw.nl/home/wie-controleert-wat-in-de-wereld-van-de-implantaten-~aec697f8/

https://radar.avrotros.nl/nieuws/item/wereldwijde-samenwerking-journalisten-naar-veiligheid-medische-implantaten/