Ga naar de navigatie Ga naar de content Ga naar de footer
Menu

Ik had een zeer slecht zittende bovenprothese. Het kwam zelfs voor dat als ik mijn eten links in mijn mond kauwde, je de rechterkiezen van mijn bovenprothese tegen de kiezen van mijn onderprothese kon horen ‘aanslaan’. Een genant geluid, zeker als anderen daar getuigen van kunnen zijn, nog los gezien van alle praktische bezwaren, die dit gaf.

Om dit op te lossen, ben ik vervolgens onder behandeling gekomen van drs. Peter van der Schoor van Tandartsenpraktijk Garderen. Ik heb al zo’n 16 jaar probleemloos een onderprothese die middels een kliksysteem op een viertal implantaten wordt vast geklikt. Hierdoor zit de prothese bijzonder stevig vast op de onderkaak. Dit is een verademing ten opzichte van een los zittend gebit en het lijkt alsof je je ‘eigen’ tanden weer terug hebt gekregen. Ik wist dus enigszins waaraan ik zou beginnen.

Om dit systeem ook voor mijn bovenprothese te kunnen toepassen, moest allereerst de loze bovenkaakholtes opgevuld worden en de kaaklijn verbreed worden met donorbot, zodat er voldoende kaakbot zou ontstaan voor de implantaten. Deze operatie vond in juni 2009 plaats onder volledige narcose in de praktijk door Peter van der Schoor. Ik moet zeggen, dat dit behoorlijke ingrepen zijn die ook best pijnlijk zijn, doch na een goed resultaat is dat traject snel vergeten. Inmiddels is mijn bovenkaak voorzien van 6 implantaten en eind december 2009 heb ik mijn nieuwe klikgebit gekregen en ik kan niet anders zeggen dan dat het uitstekend zit en mijn prothese er bijzonder mooi uitziet. Ook daarvoor wil ik het Tandtechnisch laboratorium Barneveld (Arjen) graag bedanken. Peter van der Schoor bedankt voor deze bijzondere prestatie! En uiteraard ook Greet, zijn onafscheidelijke assistente, bedankt voor al je hulp en toewijding.

Mijn eigen bijdrage voor deze ingrijpende behandeling bedroeg circa € 100,00. De overige kosten, die niet mals zijn, werden door mijn zorgverzekering vergoed.

Gerrit Mulder, Utrecht