Ga naar de navigatie Ga naar de content Ga naar de footer
Menu

Volkoren koolhydraten zouden nog wel eens kunnen helpen bij het verbeteren van de mondgezondheid, zo bleek uit een studie van de World Health Organization (WHO). De consumptie van meer verwerkte vormen van zetmeel vergroot juist de kans op het ontwikkelen van cariës.

‘De resultaten van het onderzoek suggereren dat een dieet rijk aan volkoren koolhydraten zorgt voor een lagere kans op beschadiging van de mondgezondheid, dan een dieet met veel verwerkt zetmeel. Dit komt doordat speeksel makkelijker verwerkte koolhydraten in de mond kan afbreken en omzetten in suikers,’ aldus Paula Moynihan, de hoofdonderzoeker van deze studie.

Lager risico op mondkanker

Daarnaast bleek ook dat de consumptie van volkoren granen kan worden geassocieerd met een lager risico op mondkanker.  Deze bevinding is in lijn met andere recente studies, die een sterke correlatie ontdekte tussen patiënten met ernstige tandvleesaandoeningen en patiënten met diabetes type 2.

Screenen voor diabetes

Om die reden heeft het British Medical Journal gezegd dat het de moeite waard kan zijn om tandartspatiënten zo nu en dan te screenen voor diabetes. Op dit moment bestaan daar geen protocollen voor en is er ook geen budget voor trainingen beschikbaar, wat wel noodzakelijk is om een goed beeld te kunnen schetsen van het risico op diabetes van een patiënt.

Tandvleesaandoeningen voorkomen

Professor Damien Walmsley: ‘Los van het risico op diabetes van een individuele patiënt is het belangrijk voor alle patiënten om tandvleesaandoeningen beter te kunnen voorkomen. De beste manier om dit te doen is door zo weinig mogelijk suiker in te nemen, de tanden tweemaal per dag te poetsen met een fluoride tandpasta en door regelmatig naar de tandarts te gaan. Op deze manier kunnen eventuele problemen in een zo vroeg mogelijk stadium worden gedetecteerd en opgelost.’

Bron:

Dentalinfo
Journal of Dental Research 
Newcastle University