Ga naar de navigatie Ga naar de content Ga naar de footer
Menu

Een nieuwe cross-sectionele studie heeft verband tussen pijn aan het gebit bij ouderen en ondervoeding onderzocht. Hieruit kwam naar voren dat naarmate het aantal tanden afneemt, het risico op ondervoeding groeit.

In het Amerikaanse onderzoek werden gegevens van 107 patiënten van 65 jaar en ouder vergeleken, die tussen 2015 en 2016 een tandheelkundige behandeling kregen aan de Rutgers School of Dental Medicine in Newark, New Jersey. De patiënten hadden een gemiddelde leeftijd van 72,6 jaar oud. 50,5 procent van hen was vrouw en 49,5 procent man.

Status van gebit en (onder)voeding

In het onderzoek werd zowel naar de status van het gebit als van de voeding van elke patiënt. Om het aantal ontbrekende tanden te kunnen registreren werd gekeken naar het odontogram en de röntgenfoto’s. Om de voedingsstatus te kunnen beoordelen werd er een ‘Self-Mini Nutritional Assessment’ (Self-MNA) gebruikt, waarin elke patiënt een indicatie van hun eigen voedingsschema gaf.

Hoger risico op ondervoeding bij minder tanden

Uit de resultaten van de analyse van de gegevens bleek dat 25 procent van de patiënt een groot risico had op ondervoeding of zelfs al ondervoed was. Dit percentage was significant hoger voor patiënten die tussen de 10 en 19 tanden kwijt waren. Hiernaast hadden ondervoede patiënten vaak last van ziektes als dementie of depressiviteit.

Om de exacte relatie tussen tandverlies en ondervoeding vast te stellen is verder onderzoek noodzakelijk.

Bron:

Dentalinfo
Rutgers – School of Health Professionals
Journal of Aging Research & Clinical Practice