Ga naar de navigatie Ga naar de content Ga naar de footer
Menu

Meer gaatjes en infecties door ongezonde spanning

Een hoge bloeddruk, oververmoeidheid, hoofdpijn, moeite met slapen en een flinke zet richting burn-out: zomaar wat gevolgen van stress. Maar ook je mond heeft te lijden onder die spanning en drukte in je hoofd. En flink ook.

In de tandheelkunde is er al heel lang bekend dat er een relatie bestaat tussen stress en de vermindering van je mondgezondheid. Die connectie is terug te vinden bij uiteenlopende aandoeningen, zoals tandvlees- en kaakbotaandoeningen, koortslippen en aften.

Minder bekend is dat stress ook effect heeft op de activiteit van je speekselklieren en op de samenstelling van je spuug. Vervelend, want speeksel speelt een belangrijke rol bij de bescherming van de weefsels in je mond en je tanden en kiezen.

Verminderde afweer in je mond

Je speekselklieren worden aangestuurd door je autonome zenuwstelsel, waarvan bekend is dat het zeer gevoelig reageert op stressvolle gebeurtenissen. Onderzoek van psycholoog J.A. Bosch aan de Vrije Universiteit van Amsterdam toont aan dat de veranderingen in speekselsamenstelling invloed heeft op onder andere de groei van bacterien en andere micro-organismen in je mond. Zo toonde onderzoekers aan er bij kortdurende stress een piek te zien is in de aanmaak van speekseleiwit immuunglobuline A (S-IgA), dat helpt bij je afweer. Bij langduriger stressperioden werd er juist minder van dit eiwit door de speekselklieren aangemaakt. En minder afweerstoffen verhoogt de kans op infecties in het wangslijmvlies, het verhemelte en de tong. Het onderzoek wees bovendien uit dat ook andere speekseleiwitten onder invloed van stress in hoeveelheid veranderden.

Helicobacter pylori

Dat niet alleen; stresvolle gebeurtenissen blijken ook invloed te hebben op de beschermende invloed van je speeksel. Hierdoor krijgt bij stress plaque meer kans en daarmee wordt het risico op tandbederf en tandvlees- en kaakbotziekten groter Ook de Helicobacter pylori - de bacterie die verantwoordelijk is voor onder andere maagzweren - bleek makkelijker te k unnen groeien in het maag-darmkanaal.

Maagzuren

Stress verergert bovendien vaak brandend maagzuur, dat via opboeren in de mondholte terecht kan komen. Dit kan een slechte adem veroorzaken en het gebit aantasten.

Droge mond

Spanning en paniekaanvallen veroorzaken ook vaak een droge mond. Dit werkt infecties en ontstekingen in de hand. Voor een goede mondgezondheid is het dus belangrijk om niet alleen stress aan te pakken, maar er ook voor te zorgen dat je je mond extra goed verzorgt in perioden van stress.

Bron: gezondheidsnet