Ga naar de navigatie Ga naar de content Ga naar de footer
Menu

Grootschalig Brits onderzoek heeft aangetoond dat een slechte mondgezondheid mogelijk verband houdt met een verhoogd risico op leverkanker. Het onderzoek bouwt voort op eerder onderzoek dat de mondgezondheid heeft verbonden aan een reeks ziekten.

Risico op kanker

Het onderzoek van Queen’s University Belfast analyseerde 469.000 mensen in het Verenigd Koninkrijk. Het onderzocht de associatie tussen mondgezondheidsproblemen en het risico op een aantal gastro-intestinale kankers, waaronder lever-, (endel)darm- en alvleesklierkanker.

Inconsistente aanwijzingen

“Slechte mondgezondheid is in verband gebracht met het risico van verschillende chronische ziekten, zoals hartaandoeningen, beroerten en diabetes,” verklaarde dr. Haydée WT Jordão, hoofdauteur van de studie. “Er zijn echter inconsistente aanwijzingen voor het verband tussen een slechte mondgezondheid en specifieke vormen van gastro-intestinale kanker.”

Van de 469.628 deelnemers ontwikkelden 4.069 gastro-intestinale kanker tijdens de gemiddelde follow-up van zes jaar. In 13% van deze gevallen rapporteerden patiënten een slechte mondgezondheid.

Link met leverkanker

Hoewel er geen significante associaties werden gevonden op het risico van de meerderheid van gastro-intestinale kankers en slechte mondgezondheid, werd er mogelijk een substantiële link gevonden voor leverkanker. Leverkanker is de zesde grootste vorm van kanker in de Europese Unie en eist de levens van bijna 60.000 mensen per jaar.

Microbioom

Een mogelijke verklaring is de rol van het microbioom van de darmen en het darmkanaal bij de ontwikkeling van ziekten. Dr. Jordão: “De lever draagt bij aan de eliminatie van bacteriën uit het menselijk lichaam. Wanneer de lever wordt aangetast door ziektes, zoals bijvoorbeeld kanker, zal de functie ervan afnemen. Bacteriën kunnen dan langer overleven en mogelijk meer schade aanrichten. Eén bacterie, fusobacterium nucleatum, vindt zijn oorsprong in de mondholte. De rol hiervan bij leverkanker is echter onduidelijk. Verder onderzoek is daarom van belang.”

Andere theorie

Een andere theorie bij het verklaren van het hogere risico op kanker suggereert dat deelnemers met een hoog aantal ontbrekende tanden hun dieet kunnen veranderen. Zij kunnen zachter en mogelijk minder voedzaam voedsel consumeren, wat op zijn beurt het risico op leverkanker beïnvloedt.

Bron:
Queens’s University Belfast en Dentalinfo