Ga naar de navigatie Ga naar de content Ga naar de footer
Menu

Postmenopauzale vrouwen die last hebben van het verlies van tanden hebben een groter risico op het ontwikkelen van een hoge bloeddruk. Dit bleek uit een nieuwe studie van onderzoekers aan de Amerikaanse University of Buffalo.

 

Gezondheid van postmenopauzale vrouwen

Joshua H. Gordon en zijn team bestudeerden 36.692 Amerikaanse postmenopauzale vrouwen die deelnamen aan een observationele studie naar de gezondheid van vrouwen. De deelnemers werden in 1998 voor het eerst onderzocht op parodontitis, waarna tot aan 2015 werd gekeken naar nieuwe hypertensie (hoge bloeddruk).

Hoger risico op hypertensie

Uit de studie bleek een positieve associatie tussen het verliezen van alle tanden en het risico op hypertensie bij postmenopauzale vrouwen. De vrouwen die hun tanden verloren hadden 20 procent meer kans op het ontwikkelen van hypertensie dan vrouwen die gedurende de periode hun natuurlijke tanden behielden. Deze associatie was sterker bij jongere vrouwen en bij vrouwen met een hoge body mass index (bmi).

Toename risico door ander eetproon

Er zijn meerdere theorieën waarmee de geobserveerde associatie kan worden verklaard. Een hiervan is dat het verlies van tanden leidt tot een verandering in het eetpatroon, waardoor de bloeddruk zou kunnen verhogen. Er werd geen correlatie gevonden tussen parodontitis en hypertensie.

Postmenopauzale vrouwen risicogroep voor hypertensie

De studie suggereert dat oudere vrouwen met tandverlies een risicogroep zijn voor hypertensie. Om die reden is een goede mondhygiëne voor deze groep extra belangrijk. Hiernaast kan het raadzaam zijn om preventieve maatregelen te ondernemen, zoals het aanpassen van het eetpatroon, meer sporten, verliezen van gewicht en het regelmatig controleren van de bloeddruk.

Jean Wactawski-Wende, een van de auteurs van de studie: ‘Deze resultaten suggereren daarnaast dat tandverlies een belangrijke factor kan zijn bij het ontwikkelen van hypertensie. Bij oudere vrouwen met tandverlies moet hier daarom extra goed op worden gelet’.

In verder onderzoek zou kunnen worden gekeken naar de onderliggende redenen van de correlatie tussen tandverlies en hypertensie.

Bron:
American Journal of Hypertension en Dentalinfo