Ga naar de navigatie Ga naar de content Ga naar de footer
Menu

Kan tandverlies problemen met de spijsvertering veroorzaken? Winnen implantaten het op de lange termijn van de brug? DentaVox, dat als marktonderzoeker verbonden is aan de internationale Dentacoin-community, zet regelmatig polls uit. In januari werden feiten en ‘mythes’ bij 406 respondenten gepeild omtrent implantaten.

Het verlies van elementen kan van invloed zijn op de spijsvertering, omdat de kauwfunctie kan worden aangetast. 65% van de respondenten onderschreef in de peiling van DentaVox dat tandverlies spijsverteringsproblemen kan veroorzaken. Veel mensen met ontbrekende elementen, maar ook met een kunstgebit passen hun eetpatroon aan, licht DentaVox toe: ze gaan over op zachter, of zelfs vloeibaar voedsel, waardoor vezelrijk voedsel in hun dieet gaat ontbreken.

De stelling dat een implantaat het op de lange termijn wint van de brug ter vervanging van een ontbrekend element, onderschrijft eveneens 65% van de respondenten. DentaVox haalt - niet met name genoemde - specialisten aan uit de mondzorg, die erop wijzen dat een brug onvermijdelijk schade toebrengt aan de naastgelegen elementen. Ook geven zij aan dat onderliggend kaakbot kan slinken.
In de verslaggeving van DentaVox wordt voor de brug een gemiddelde levensduur genoemd van 10-20 jaar, tegenover de levenslange houdbaarheid van een goed geplaatst en goed onderhouden implantaat. Dat implantaten bij uitstek geschikt zouden zijn voor ouderen, wordt in de berichtgeving een ‘mythe’ genoemd waaraan toch 35% van de respondenten bleek vast te houden.

Hoe lang duurt het voordat implantaten een ‘gewoon’ en gezond onderdeel van de mond gaan vormen? Daarover bleek onder respondenten veel onzekerheid te bestaan. Ook meent een vijfde dat het verzorgen van een implantaat buitengewoon lastig is. Volgens de marktonderzoeker is dat niet het geval, zij het dat het schoonmaken rond een implantaat wel extra aandacht verdient. Tot slot vermeldt DentaVox hoge succespercentages van de behandeling met een implantaat: gemiddeld tussen 90 en 95%. SWISS Dentaprime zou zelfs een percentage 98,5 hanteren.

Bron: DentaVox en Dentaltribune