Ga naar de navigatie Ga naar de content Ga naar de footer
Menu

Grote zorgen bij tandarts: thuiswonende ouderen laten gebit te weinig of zelfs helemaal niet controleren

Tandarts Bas van Vliet uit Delfzijl maakt zich grote zorgen om de mondgezondheid van thuiswonende ouderen. Zij gaan te weinig of zelfs helemaal niet naar de tandarts, terwijl hun gebit steeds complexere zorg nodig heeft. Het probleem speelt niet alleen in de havenstad, zegt hij.

„Het is een langzaam voortschrijdend proces”, zegt de tandarts. En het gebeurt in heel Groningen. De problematiek ligt in lijn met sociale ontwikkelingen. Ouderen wonen langer thuis waardoor het toezicht dat vroeger in bejaardentehuizen was, is verdwenen.

 Daarnaast zijn er veel minder mensen met een kunstgebit dan vroeger en slikken zij meer medicijnen. „Van vier of meer medicijnen krijg je een droge mond.” Het gebrek aan speeksel kan funest zijn voor het gebit. Spuug heeft een reinigende en antibacteriële werking.

Nog een briefje en dan uit het zicht

Veel thuiswonende ouderen verdwijnen na enige tijd uit het zicht van de tandarts. Van Vliet krijgt soms dan nog eens ‘een briefje of een belletje’ en dan verdwijnen ze in een ‘grijs gebied’. Thuiszorgmedewerkers komen in die periode wel over de vloer, maar ‘zij zijn meer van de kont dan van de mond’, zegt de tandarts. Daarmee bedoelt hij dat zij meer aandacht hebben voor andere belangrijke zaken, zoals het vervangen van bijvoorbeeld luiers. „Het gebit vinden ze vaak maar vies.”

In de tandartsstoel zitten de ouderen pas weer wanneer ze worden opgenomen in een verzorgingshuis. „In de tussentijd heeft er een heleboel ellende plaatsgevonden. Het gebit is dan vaak rampzalig.” Pijn, ontstekingen, slecht eten, maar ook een verhoogd risico op allerlei ziekten waaronder hartaanvallen zijn een inmiddels aangetoond gevolg van een slecht gebit, zegt de tandarts.

Niet naar oma als ze stinkt

„En als oma nou verschrikkelijk uit haar straatje stinkt als ze praat? Kleinkinderen komen dan niet meer langs. Het gebeurt.” Het risico op vereenzaming ligt op de loer, vreest Van Vliet.

Hij is blij met het initiatief van Janny Volmer. De politica van de PvdA Delfzijl/Eemsdelta roept het gemeentebestuur in een motie op om studenten van de Hanzehogeschool of Rijksuniversiteit Groningen te laten onderzoeken hoe het met de mondgezondheid van ouderen is gesteld en hoe die verbeterd kan worden.

Tandartsbus?

Zelf heeft Van Vliet daar geen pasklaar antwoord op. Signaleren en benoemen is de eerste stap, zegt hij. Bij zijn oude patiënten op thuisvisite gaan kan niet aangezien zijn hele praktijk is ‘vastgeschroefd’. Hij kaart aan dat het vier keer zo veel tijd kost voor toch al een overbelaste groep tandartsen.

Vroeger was er wel een tandartsbus die langs scholen ging. Zoiets zou kunnen voor ouderen, denkt hij. „Maar zelfs als je met twintig units gaat rondrijden door de provincie ben je er niet. We hebben het over duizenden ouderen in Groningen. Het is echt een probleem.”

Bron: Dagblad van het Noorden