Ga naar de navigatie Ga naar de content Ga naar de footer
Menu

Tandenpoetsen is belangrijk. Niet alleen om gaatjes en andere narigheid in je mond te voorkomen, maar ook om je hersenen gezond te houden.

Het is niet voor het eerst dat er een verband wordt aangetoond tussen mondhygiëne en de rest van je gezondheid, maar de universiteit van Bergen in Noorwegen heeft nu ook een meer specifieke connectie gevonden tussen tandvleesontsteking en Alzheimer.

De onderzoekers stellen dat tandvleesontsteking (gingivitis) een cruciale rol speelt in de ontwikkeling van Alzheimer. “We hebben bewijs gevonden in het DNA dat de bacteriën die gingivitis veroorzaken van de mond naar de hersenen kunnen bewegen,” zegt onderzoeker Piotr Mydel. De bacteriën produceren een eiwit dat zenuwcellen in het brein vernietigt en dat leidt tot geheugenverlies en uiteindelijk tot Alzheimer.

Mydel legt uit dat de aanwezigheid van deze bacterie het risico op de ziekte vergroot en ook leidt tot een snellere achteruitgang van het geheugen. Het goede nieuws is dat je er zelf iets aan kunt doen. “Poets je tanden en ga flossen,” aldus de onderzoeker. Als je tandvlees ontstoken is en Alzheimer komt voor in de familie zorg dan dat je regelmatig de tandarts bezoekt en je tanden goed schoonhoudt.

Bron(nen):   Science Daily en www.welingelichtekringen.nl