Ga naar de navigatie Ga naar de content Ga naar de footer
Menu

Elke dag ’s ochtends en ’s avonds tandenpoetsen is belangrijk. Maar wat is de beste manier om je gebit zo schoon en gezond mogelijk te houden: met de hand of toch elektrisch?

Een schoon gebit staat niet alleen veel mooier, het is ook essentieel voor je gezondheid. Een goede verzorging van je gebit vermindert het risico op gingivitis oftewel tandvleesontsteking. Deze aandoening is in het beginstadium meestal gemakkelijk te genezen met een beetje hulp van de mondhygiënist. Maar wordt het niet effectief of vroeg genoeg behandeld, dan kan het overgaan in parodontitis. Deze ontsteking gaat verder dan het tandvlees en breidt zich uit naar het kaakbot. Uiteindelijk kan dit de oorzaak zijn van uitvallende tanden en kiezen.

Nóg een stap verder spreken we van chronische parodontitis. Hierbij kunnen bacteriën via wondjes in de mondholte terechtkomen in de bloedsomloop, wat kan leiden tot serieuze gezondheidsklachten. Denk hierbij aan een verhoogde kans op een beroerte of een hartinfarct.

Elektrisch of met de hand?

Twee- of driemaal daags tandenpoetsen is wat tandartsen ons aanraden. Maar met welke methode krijg je je gebit het allerschoonst? “Elektrische tandenborstels zijn vele malen beter in het verwijderen van tandplak,” benadrukken de Britse tandartsen Mike Heffernan en Toby Edwards-Lunn tegenover de krant The Daily Telegraph. “Tandplak kun je niet zomaar van je tanden wrijven, het kost de nodige inspanning. Een elektrische tandenborstel neemt je het harde schuur- en schrobwerk uit handen, waardoor je kunt focussen op je poetstechniek.”

Zo poets je als de beste

Volgens de tandartsen kun je het best kiezen voor een opzetstukje dat twee kanten op kan draaien. “Tijdens het poetsen moet je een hoek van 45 graden aanhouden ten opzichte van je tandvlees,” vertellen de twee. “Let erop dat je geen van de drie oppervlakken van je tanden en kiezen overslaat tijdens het poetsen. Dus geef de binnen-, buiten- én onder- of bovenkant allemaal evenveel aandacht. En vergeet de overgang naar je tandvlees niet.”

Waar je bovendien op zou moeten letten is dat je tandenborstel goed is opgeladen, zodat het borsteltje op optimale snelheid kan draaien. Duw vooral niet te hard tijdens het poetsen. Dit kan blijvende schade aanrichten en je tandvlees aantasten. Het is ook nergens voor nodig, zeggen de tandartsen: “Al het harde werk wordt immers al voor je gedaan.”

Bron | hln.be, gezondheidsplein.nl, margriet.nl 
Beeld | tandenpoetstips.nl