Ga naar de navigatie Ga naar de content Ga naar de footer
Menu

Voor het eerst ooit heeft een robot een tandheelkundige operatie uitgevoerd zonder enige hulp van mensen. De robot voerde een implantaat behandeling uit bij een patiënt in Xian in China.

Geslaagde procedure zonder menselijke hulp

De robot plaatste twee nieuwe tanden, gecreëerd met een 3D printer, bij een vrouw. Voor de veiligheid was er een medisch team aanwezig gedurende de procedure, maar hun hulp hoefde niet te worden ingezet. De robot voerde een set van voorgeprogrammeerde opdrachten uit, maar kon zich aanpassen op het moment dat de vrouw bijvoorbeeld bewoog.
Bekijk de video op de website van South China Morning Post.

Vermijden van menselijke fouten

De robot is ontworpen en ontwikkeld in de Beihang University in Beijing en het Fourth Military Medical University’s Stomatological Hospital. Dr Zhao Yimin vertelde dat de robot met name is ontwikkeld om tandheelkundige procedures uit te kunnen voeren en om menselijke fouten te vermijden. Elk jaar worden miljoenen implantaten geplaatst, waarbij regelmatig fouten worden gemaakt. Dit is niet zo raar, aangezien tandartsen in een hele kleine ruimte in de mond moeten werken, waarbij sommige gebieden moeilijk te zien zijn. Het gebruik van robots zou kunnen helpen om dit probleem op te lossen.

Tandartsentekort in China

Daarnaast kampt China momenteel met een groot tekort aan gekwalificeerde tandartsen. Dit probleem dreigt ook te ontstaan in Hong Kong en Singapore. Indien dergelijke robots ingezet kunnen worden voor tandheelkundige taken kan ook het tandartsentekort worden verminderd. Experts erkennen de precisie waarmee robots ingewikkelde behandelingen kunnen uitvoeren, maar vragen zich wel af of deze operaties veilig zijn.

Bron:
South China Morning Post

Dentalinfo