Ga naar de navigatie Ga naar de content Ga naar de footer
Menu

Recidiverende afteuze stomatitis (RAS) kunnen een vroeg teken zijn van systemische auto-immuunziekten. Dit blijkt uit een studie in Zuid-Korea waarbij terugkerende mondzweren werden geassocieerd met een hoger risico op onder andere de ziekte van Behcet, artritis en jicht.

Kwart van bevolking getroffen door RAS

Tot ongeveer 25 % van de bevolking wordt getroffen door recidiverende orale ulceraties. De directe oorzaak is nog niet bekend maar waarschijnlijk houdt het verband met infecties, allergieën, systemische ziekten, hormonale afwijkingen en genetische factoren. Er is bewijs dat immuundisfunctie de ontwikkeling van deze zweren bevordert.

Zuid-Koreaanse cohortstudie

Een groep van de School of Medicine aan de Kyung Hee University in Seoul schatte het risico van het ontwikkelen van auto-immuunziekten bij RAS-patiënten door middel van een landelijke populatie-gebaseerde cohortstudie. Uit de periode 2005-2007 werden data van ongeveer 9300 personen uit de Koreaanse Nationale Verzekeringen-claimdatabase verzameld.

Observaties tijdens follow-upperiode

De helft was gediagnosticeerd met RAS en hadden minstens drie episodes van mondzweren, de rest had hier geen last van. De proefpersonen werden geobserveerd tijdens een follow-upperiode van 2008 tot 2015. Deelnemers die werden gediagnosticeerd met auto-immuunziekte werden geïdentificeerd.

Hoger risico op auto-immuunziekten bij RAS-patiënten

Uit de resultaten die zijn gepubliceerd in Oral Diseases bleek dat het risico op algemene auto-immuunziekten significant hoger was in de RAS-groep. 1433 personen uit deze groep bleken een dergelijke ziekte te hebben waarvan 425 zelfs meerdere. In de controlegroep werden 1168 deelnemers met auto-immuunziekte gediagnosticeerd en 255 met meerdere.

Grootste risicoverhoging voor ziekte van Bechet

De wetenschappers onderzochten veertien verschillende auto-immuunziekten. Bij zeven ervan was de kans op de ziekte groter als de deelnemers regelmatig last hadden van afte-achtige zweren. De grootste risicoverhoging werd getoond door de ziekte van Bechet met een hazard ratio van 31,16. Ook het risico op systemische lupus erythematosus (1,74), spondylitis ankylopoetice en jicht (beide 1,47) was hoger voor RAS-patiënten. De hazard ratio van Hashimoto-thyroïditis was 1,42, 1,37 voor de ziekte van Graves en tenslotte 1,19 voor reumatoïde artritis.

Geen diagnostische criteria

Een beperking van de studie is dat recidiverende orale ulceraties geen diagnostische criteria hebben. Diagnoses worden door een arts gesteld op basis van klinische bevindingen. Hierdoor is het mogelijk dat een orale laesie onterecht als afteus zweer wordt gediagnosticeerd.

Desondanks schrijven de auteurs dat “RAS in verband werd gebracht met een verhoogd risico op verschillende auto-immuunziekten bij de Koreaanse bevolking”. Het kennen van het mogelijke verband tussen RAS en auto-immuunziekten kan de behandelplannen en resultaten van patiënten beïnvloeden, zeggen ze.

Bron:
Oral Diseases en Dentalinfo.nl