Ga naar de navigatie Ga naar de content Ga naar de footer
Menu

Iedereen die wel eens bij de tandarts of mondhygiënist is geweest, weet dat interdentaal reinigen net zo belangrijk is als tandenpoetsen. Vijf dingen die je nog niets wist over het reinigen van de ruimtes tussen je tanden en kiezen.

1. 40 procent van je tandoppervlak zit tussen je tanden en kiezen

Is twee keer per dag tandenpoetsen genoeg voor 100 procent mondhygiëne? Nee, helaas niet. Met tandenpoetsen bereik je namelijk maar 60 procent van het tandoppervlak. De overige 40 procent van het tandoppervlak zit tussen je tanden en kiezen en met een tandenborstel kom je daar vaak niet of onvoldoende bij. De meest effectieve manier om de interdentale ruimte te reinigen is een rager.

2. 77.5 procent van cariës (gaatjes) ontstaat tussen je tanden

Op je tanden en kiezen vormt zich gedurende de dag een zacht, plakkerig laagje dat tandplak heet. Dit laagje bestaat voor een groot gedeelte uit bacteriën. Elke keer als je eet of drinkt zetten deze bacteriën suikers en koolhydraten om in zuur. Zo ontstaat een zuurstoot die het glazuur (de harde en dichte laag op je tanden en kiezen) kan aantasten. Met tandenpoetsen verwijder je het laagje tandplak van je tanden en kiezen, je bereikt echter niet of onvoldoende de ruimte tussen je tanden en kiezen. Omdat nog veel mensen alleen hun tanden poetsen, ontstaan nog steeds de meeste gaatjes hier.

3. Laat je niet tegenhouden door bloedend tandvlees

Wanneer je interdentaal reinigt, kan het voorkomen dat je tandvlees gaat bloeden. Stop niet, het is dan juist belangrijk dat je (voorzichtig) doorgaat. Tandplak vormt zich namelijk het eerst langs de randen van het tandvlees en tussen je tanden en kiezen. Tandplak kan ervoor zorgen dat je tandvlees geïrriteerd raakt of gaat ontsteken. Geïrriteerd of ontstoken tandvlees kan snel bloeden. Als je voorzichtig doorgaat met interdentaal reinigen zal in de meeste gevallen het bloeden na een paar dagen ophouden. Is dat niet het geval, breng dan een bezoek aan de mondzorgprofessional.

4. Mondgezondheid is belangrijk voor je hele gezondheid

Er is steeds meer bekend over de relatie tussen mondgezondheid en de kans op ziektes of aandoeningen, zoals longontsteking, aderverkalking, diabetes en hart- en vaatziekten. Mensen met een slechte mondhygiëne of parodontitis lopen zelfs meer risico op hersenaandoeningen zoals dementie en Alzheimer. Daarom is 100 procent mondhygiëne zo belangrijk: 60 procent tandenpoetsen + 40 procent interdentaal reinigen!

5. Wat is het meest effectief: rager, stoker of floss?

Wat kun je het beste gebruiken: ragers, stokers of floss? Allereerst hangt dat natuurlijk af van je gebit, bijvoorbeeld hoe dicht je tanden op elkaar staan. Uit onderzoek is gebleken dat ragers het meest effectief zijn om de interdentale ruimte tussen tanden en kiezen te reinigen. Interprox beschikt over een zeer ruim assortiment ragers, voor alle maten en soorten interdentale ruimtes.

Bron: gezondheidsnet, Interprox